Grosthuizerkermis als vanouds

Grosthuizen laat zich jaarlijkse kermis ondanks sluiting café niet afpakken

Alt Text

Grosthuizen- Het dorp Grosthuizen maakt zich op voor de jaarlijkse kermis. Met attracties, kinderspelen, toneel, horeca en muziek belooft het op 30 juni en 1 en 2 juli een ouderwets gezellig dorpsfeest te worden. En dat is vooral te danken aan een groep vrijwilligers die er met veel enthousiasme de schouders onder heeft gezet.
Na het sluiten van Brasserie De Grost afgelopen voorjaar kwam de jaarlijkse kermis op losse schroeven te staan. “De eigenaren van de horecazaak waren altijd een belangrijke peiler onder het dorpsfeest”, zegt Guda Rinkel namens het kermiscomité. “Om toch een kermis als vanouds voor elkaar te krijgen, hebben we ons comité weten uit te breiden. Iedereen is gemotiveerd om er wat moois van te maken.” Eén van hen is Peter van Wiltenburg die voorheen De Grost runde en nu uitbater is van Sportcafé De Koggenhal in Avenhorn. Hij is gevraagd om de horeca voor zijn rekening te nemen, iets waar de inwoner van Grosthuizen niet lang over na hoefde te denken. “De kermis moet behouden blijven met alles er op en er aan, dus ook met horeca. Want wat is een West-Friese kermis zonder bier?” Op het plein voor dorpshuis De Kogge staat van alles te gebeuren. Er komen twee buiten-barren, een overdekt podium voor artiesten, een friettent en zelfs een toiletgroep. “Een hele organisatie, maar het is ons gelukt. En fijn ook, dat de gemeente Koggenland zo goed met ons heeft meegedacht.” Een traditie in Grosthuizen is het kermistoneel en dat mocht natuurlijk ook dit jaar niet ontbreken. Vaste locatie was steevast de Grost met een prachtig podium. Nu wordt uitgeweken naar dorpshuis De Kogge waar in de gymzaal een mobiel podium zal verrijzen. Gespeeld wordt het blijspel ‘De bok en de sik’, over een dorpscafé dat te koop staat.
De kermisaftrap is op woensdag 28 juni om 20.00 uur met de première van Elena. Op vrijdag 30 juni om 20.00 uur speelt Elena nogmaals met aansluitend op het plein voor het dorpshuis een optreden van zanger-gitarist Marcel Kramer. Zaterdag 1 juli vanaf 14.00 uur zijn er kinderspelen, gevolgd door het traditionele zakgooien om 16.00 uur. Zanger Ramon Roele treedt op vanaf 17.00 uur. Zondag 2 juli om 15.00 uur wordt een playbackshow gehouden, gevolgd door optredens van Mokumse Danny en de band Jukebox. Voor meer info, kijk op www.grosthuizer-kermis.nl.
Foto: Peter van Wiltenburg en Guda Rinkel
Tekst en beeld: Annette Vlaar

Noordhollands dagblad van Woensdag 14 juni 2023

Learn More